Eieren
Omdat we de ruime hoeveelheid eieren die er wekelijks gelegd wordt zelf niet weg gegeten krijgen, zijn we in 2018 begonnen met de verkoop van de eieren in ons zelfgemaakte kraampje aan de rand van de tuin. Mensen kunnen geld in het geldkistje stoppen en mogen dan zelf de doosjes met eieren uit het kastje pakken. Dit gebeurt dus op basis van goed vertrouwen en zolang hier geen misbruik van gemaakt wordt blijft dit ook zo.
Onze eieren zijn biologisch. Dat wil zeggen dat er geen antibiotica, antiparasitica, etc gebruikt wordt bij onze dieren. Ook is de voeding vrij van kunstmatige toevoegingen. De dieren lopen de gehele dag vrij rond opeen groot terrein.
Omdat onze dieren gevarieerd eten, kan de kleur van de dooier per ei verschillen. Het verschil in ras zorgt ervoor dat de krieleitjes variƫren in kleur, grootte en vorm. Bij de eendeneieren wordt het verschil in kleur van de schaal veroorzaakt door de kleurslag van de eend.
Omdat onze eieren kakelvers zijn is het raadzaam ze na aanschaf 2-3 dagen te laten liggen alvorens ze te koken, dit omdat verse eieren vrij lastig te pellen zijn!
Eendeneieren
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een bleekgroene schaal en een wat taaier vlies. Eendeneieren zijn lang houdbaar, mits ze koel bewaard worden, tot zo’n zes weken.
Eendeneieren worden in Nederland niet veel gegeten, omdat er moeilijk aan te komen is.
De eieren kunnen op dezelfde wijze bereid worden als kippeneieren (wel iets langer koken vanwege de grootte).
Voor gebruik in deeg en beslag zijn eendeneieren uitermate geschikt. Omdat de dooier vetter is dan bij een kippenei wordt het beslag veel luchtiger en zachter. Door de donkere dooier wordt het gebak ook dieper geel van kleur.
Omdat er minder vocht in het eiwit zit, duurt het langer om het eiwit stijf te kloppen. Een paar druppeltjes citroensap en een snufje zout helpen hier goed bij.
In de oosterse keuken gebruikt men eendeneieren heel vaak, zoals in Telor bebek bumbu mangut, of gulai telor bebek en vele andere gerechten.
Eendeneieren smaken iets anders dan kippeneieren, ze zijn wat sterker van smaak. Omdat smaken verschillen, moet je zelf uitproberen of je een eendenei lekker vindt of niet. Het is het proberen zeker waard!